Glijmiddel zorgt ervoor dat jouw seksuele ervaring soepel verloopt. Met een goed glijmiddel ervaren jij en je partner niet alleen dat alles makkelijk glijdt, je merkt ook dat jullie beide nog meer van het moment kunnen genieten!

 

Wat is een glijmiddel?

Een glijmiddel is een gladde, vloeibare substantie wat gebruikt wordt om wrijving tussen bepaalde voorwerpen te verminderen. De glijmiddelen uit deze categorie zijn onder andere bedoeld om het vrijen, masturberen en de geslachtsgemeenschap soepeler te laten verlopen

De argumenten om voor een glijmiddel te kiezen kunnen onderling erg van elkaar verschillen. Een glijmiddel kan dienen om droogte en pijn tijdens de penetratie tegen te gaan, maar bijvoorbeeld ook om langer van de seks te genieten. Er zijn er verschillende soorten te vinden, elk met hun eigen eigenschappen. Glijmiddelen op water- en siliconenbasis zijn het meest voorkomend.

 

 

Voor wie is dit product bedoeld?

Een glijmiddel kan om verschillende redenen worden gebruikt. In de meeste gevallen om de seks comfortabel(er) te laten voelen. Soms is het gebruik ook noodgedwongen, doordat de partner teveel pijn ervaart tijdens de geslachtsgemeenschap. Dit kan komen door droogte maar bijvoorbeeld ook door vaginisme, waarbij de spieren van de vagina zich samenknijpen zonder dat de vrouw daar controle over heeft. De verschillende motieven om een glijmiddel te gebruiken hebben we hieronder voor je uiteengezet.

Droogte

In de vagina bevinden zich meerdere klieren die vocht produceren om de vagina vanbinnen nat te houden. Wanneer een vrouw opgewonden raakt, produceren deze kliertjes zelfs nog meer vocht. Wanneer deze minder goed werken kan dit leiden tot een zekere mate van vaginale droogheid.

Een glijmiddel is een uitstekend hulpmiddel om te gebruiken wanneer je als vrouw last hebt van vaginale droogte. Een droge vagina wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door hormoonschommelingen. Deze schommelingen kunnen plaatsvinden door bijvoorbeeld het gebruik van een anticonceptiepil, andere medicijnen of tijdens de menstruatieperiode. In deze gevallen kan een glijmiddel er toch voor zorgen dat jij comfortabel van de seks kunt genieten.

Het klinkt misschien vreemd, maar ook het water van de douche of bad kan de vagina doen uitdrogen. Wanneer jij en je partner samen onder de douche willen vrijen is het aan te raden voor een glijmiddel op siliconenbasis te gaan. Bevochtigingsgels op waterbasis spoelen namelijk weg wanneer ze met water in contact komen.

Extra comfort en stimulans

Ook wanneer er geen sprake is van vaginale droogte kan een glijmiddel de seks aangenamer en intenser maken. Zelfs wanneer je van jezelf snel vochtig wordt, kan het extra gladde gevoel ervoor zorgen dat je nog meer opgewonden raakt. Ook het masturberen wordt door de meeste mensen als meer aangenaam ervaren wanneer de penis of vagina glad en vochtig is.

Daarnaast zijn er ook speciale glijmiddelen te vinden, bedoeld om een extra dimensie te geven aan je seksleven. Deze hebben een verkoelende of juist verwarmde werking waardoor je extra wordt geprikkeld. Een goed voorbeeld van zo’n stimulerend glijmiddel is de Durex Play Tingle Me, die een tintelende sensatie geeft na het aanbrengen. Dit glijmiddel kan tevens voor het hele lichaam worden gebruikt. Ook zijn er bevochtigingsgels te vinden met een verdovende werking op de penis en die daardoor het orgasme van de man uitstellen. Deze zijn speciaal ontwikkeld om stellen nog langer van de seks te laten genieten.

Massages

Sommige glijmiddelen kunnen ook worden gebruikt voor het geven van een erotische massage. De meeste van deze gels hebben een verwarmende werking. Door even tegen de gel te blazen treedt er een verwarmend effect op, wat de spieren nog makkelijker laat ontspannen. Daarnaast zorgt het voor een extra stimulatie van de huid waardoor elke aanraking nog intenser aanvoelt.

De meeste van deze glijmiddelen zijn op basis van siliconen. Dit glijmiddel heeft een langdurige werking, wat is aan te raden als jullie elkaar voor een langere periode willen masseren. Doordat het niet opdroogt of wordt opgenomen door de huid, kan siliconen glijmiddel lastig zijn om schoon te maken. Wanneer je wat minder lang de tijd wil nemen voor een massage, is een glijmiddel op waterbasis om die reden een betere keuze.

Orale seks

Om de orale seks een speciaal tintje te geven kan worden gekozen voor een glijmiddel met een smaakje. Zo vind je onder andere bevochtigingsgels in fruit- en chocoladesmaakjes. De zintuigen worden extra geprikkeld en laten jou en je partner nog meer in de stemming komen. Is het geven van orale seks normaal gesproken niet helemaal jouw ding? Een glijmiddel met smaak kan het ook aantrekkelijker maken om je partner oraal te bevredigen. Glijmiddelen met smaak zijn altijd op waterbasis.

Vaginisme/medische redenen

Sommige vrouwen knijpen de spieren van hun vagina onbewust aan, wat de penetratie moeilijk of zelfs onmogelijk maakt. Dit wordt vaginisme genoemd. Een glijmiddel kan in dit geval uitkomst bieden en ervoor zorgen dat jullie toch op een plezierige manier seks kunnen hebben. Wil je meer weten over vaginisme? Bekijk dan eens dit artikel over pijn tijdens het vrijen.

Als vrouw kun je ook last hebben van een pijnlijke vaginale huid of een geïrriteerd slijmvlies. Dit kan bijvoorbeeld komen door de overgang of verkeerde vaginale hygiëne. Er zijn verschillende medische bevochtigingsgels te vinden die met deze omstandigheden rekening houden. Deze gels hebben een herstellende en verlichtende werking en zijn gemaakt van natuurlijke bestandsdelen. Een populair medisch glijmiddel is de Pjur Med Natural Glide. De gels van Pjur zijn dermatologisch getest en worden aangeraden door artsen en apothekers.

Seksspeeltjes

Ook bij het inbrengen van een seksspeeltje is het aan te raden vooraf voldoende glijmiddel te gebruiken om zo het contact te vergemakkelijken. Heb je een siliconen seksspeeltje? Gebruik in dit geval geen glijmiddel op siliconenbasis. Dit kan het materiaal van jouw siliconen sex toy beschadigen. 

 

 

Welke verschillende soorten zijn er?

Glijmiddel op waterbasis

Een glijmiddel op waterbasis is het meest voorkomende glijmiddel en is relatief laag geprijsd. Dit glijmiddel lost eenvoudig op in water, waardoor het eenvoudig is schoon te maken. Deze gels laten geen vlekken achter en zijn veilig te gebruiken met seksspeeltjes en condooms. Het glijmiddel voelt prettig op de huid en maakt deze flexibel en glad. Een standaard glijmiddel op waterbasis is neutraal van geur en smaak en daardoor ook geschikt voor orale seks. Een nadeel kan zijn dat deze bevochtigingsgel wordt opgenomen door de huid en snel opdroogt. Dit maakt dit glijmiddel minder geschikt voor massages en zorgt ervoor dat je vaak een redelijke hoeveelheid moet gebruiken.

Voorbeelden van glijmiddelen op waterbasis zijn de Easyglide Waterbased en het Pjur Basic glijmiddel.

Glijmiddel op siliconenbasis

Een glijmiddel van siliconen heeft een langere werking dan een bevochtigingsgel op waterbasis. Een middel op siliconenbasis wordt niet opgenomen door de huid en droogt niet op. Het heeft een dikkere textuur dan een middel op waterbasis en laat een dun laagje achter op de huid. Hierdoor is dit glijmiddel wat lastiger om schoon te maken. Gebruik deze gels alleen niet in combinatie met een seksspeeltje van siliconen. Het materiaal van je speeltje kan anders aangetast worden, waardoor bacteriën eenvoudig kunnen achterblijven. Vrijwel alle siliconen gels uit deze categorie zijn geschikt voor een langdurige, erotische massage.

Anaal glijmiddel

Bij anale seks is het noodzakelijk altijd voldoende glijmiddel te gebruiken. De anus maakt zelf geen vocht aan en is gevoelig voor beschadigingen door de dunnere huid. Voor anale seks zijn er speciale glijmiddelen verkrijgbaar. Deze anale glijmiddelen hebben een vaak een dikkere viscositeit en een verdovende werking waardoor de anus meer ontspannen is en de penetratie soepeler verloopt. Wil je meer weten over anaal glijmiddel? Bekijk ook onze anaal glijmiddel handleiding om te bepalen welk anal-gel het meest geschikt is voor jou.

Stimulerende glijmiddelen

Glijmiddelen laten de seks soepeler verlopen, maar kunnen ook nog om een andere reden gebruikt worden. Zo zijn er speciale glijmiddelen verkrijgbaar met een stimulerende werking, om de masturbatie of seks nog intenser te maken. Deze stimulerende glijmiddelen geven een verkoelend, verwarmend of prikkelend effect waardoor je extra gestimuleerd wordt. Een verwarmend glijmiddel kan de spieren opwarmen wat bijdraagt aan een betere doorbloeding. Ook kunnen ze de clitoris of eikel gevoeliger maken, waardoor elke aanraking intenser beleefd wordt. Een goed voorbeeld hiervan is de .

Fisting glijmiddel

Fisting is een seksuele handeling waarbij meerdere vingers of de gehele hand in de vagina of anus worden gebracht. Bij fisting is het belangrijk altijd voldoende glijmiddel te gebruiken. Een fisting glijmiddel is extra dik, droogt niet op en heeft soms een boterachtige-structuur. Eventueel kan ook een glijmiddel op siliconenbasis gebruikt worden. Wel dien je dan meer te gebruiken dan wanneer je voor een speciaal fisting glijmiddel zou kiezen.